Mit értünk szálkásítás alatt? Miért tekinthető haladó programnak? Milyen alapelveket kell betartani a szálkás test eléréséhez? A cikkben minden fontos kérdést megválaszolunk a témával kapcsolatban.

A szálkásítás során a testzsírszázalék lemegy 4-7 körülire, amely már súrolja az egészségtelen határát. Lényegében zsírvesztést jelent az izomtömeg megtartása mellett. Ezáltal a felépített izmok láthatóvá válnak a felettük lévő zsírréteg eltüntetésével.

A szálkás test elérése

Értelemszerűen a szálkás test elérése egy hosszabb folyamat egyik eleme, hiszen fontos, hogy legyenek izmok, amelyek előbukkanhatnak a hatására. Szóval első lépésként az izomépítésnek kell nekiállni. Ha megvan a gondosan felépített izomtömeg, akkor szabad elgondolkodni a szálkásításon, amely során meg kell tartani az izomtömeget vagy minimalizálni kell a vesztést, és mindeközben meg kell próbálni lefaragni a zsírt.

Ez nem egyszerű feladat, ugyanis a szervezet ragaszkodik a zsírtartalékokhoz, főleg az utolsó kilókhoz. Nem könnyű elérni azt, hogy a zsírt bontsa le, és ne pedig a hosszú hónapok alatt felépített izomzatot. Ha nagyon megindul a fogyás, akkor izomvesztés történik. Továbbá a szálkásítás kezdeti időszakában tetemes mennyiségű vizet is veszít a szervezet.

Érdemes a tükörben figyelemmel kísérni a szálkás test elérését. Ha úgy tűnik, hogy szép lassan kirajzolódnak az izmok, egyre inkább láthatóvá válnak, akkor jó az út. Azonban ha az izmok nem definiáltabbak, hanem löttyedtebbek és kisebbek, akkor egészen biztos, hogy valami nem jó.

Megfelelő étrend a szálkásításhoz

A szálkásítás során az edzés és a megfelelő étrend egyensúlya hozza meg a várt eredményt. Enélkül szinte lehetetlen a szálkásítás. Mivel mindenki más testalkattal, izomzattal és anyagcserével rendelkezik, nem lehet táplálkozás terén mindenkinek ugyanazt a tanácsot adni. Általánosságban azonban elmondható, hogy egy napi 500 kalóriás deficit kell a diéta során, és fehérjében gazdag, maximum 20-30 gramm zsírt tartalmazó étrendet kell követni.

A zsír nem elhagyható, ugyanis szükség van rá az alapvető életfunkciók működéséhez. Szénhidrátokra is szükség van, azonban kerülni kell a finomított cukrokat, süteményeket, üdítőitalokat. Ezek kerüljenek tiltólistára, hiszen üres kalóriák, amelyek csak a zsírpárnákat szaporítják. Helyettük érdemes inkább fehérje shake-eket fogyasztani, amelyek különféle ízekben kaphatóak és annyira jó az ízük, hogy szinte desszertnek is tekinthetőek.

Mozgásformák a szálkásításhoz

A szálkásítás időszakában az edzéseknek ugyanolyan keményeknek kell lenniük, mint korábban. Szinte bármilyen edzésforma választható, jó lehet például a zsírégető edzés, a kardió vagy a súlyzós tréningprogram.

Jobb eredményeket lehet elérni, ha sikerül minél több izmot bevonni a mozgásba. Ezzel az anyagcserét is jobban lehet ösztökélni, illetve támogatni lehet a zsírégető mechanizmusokat. Érdemes szuperszetteket használni, gyors és pörgős, saját testsúlyos gyakorlatokat. Továbbá a nyújtott blokkok is eredményesek, amikor már úgy érzed, hogy kész vagy és nem bírod tovább, akkor még rá kell tenni egy kört. Továbbá nagy izomcsoportokat megdolgoztató edzések után érdemes betervezni egy befejező blokkot, amely az egész testet magas intenzitással átmozgatja.

A szálkás test elérése haladó programnak tekinthető, csak akkor szabad nekiállni, ha már megvan a megfelelő izomzat, amely láthatóbbá tehető. A várt eredmény eléréséhez jól összeállított diétára és edzésprogramra van szükség.